StartupAmsterdam gelanceerd – zet ecosysteem op de kaart

Amsterdam wil in top 3 van Europese startup steden

Bedrijven, kennisinstellingen en de gemeente Amsterdam willen de kansen voor snel groeiende startups sterk verbeteren. Wethouder economische zaken Kajsa Ollongren (D66) komt daarom in samenwerking met deze partijen met het actieprogramma StartupAmsterdam. De stad investeert de komende jaren in het aantrekken van internationaal talent. Jongeren en zzp-ers krijgen meer mogelijkheden om te leren coderen en programmeren.

Ondernemingen met technologisch slimme en innovatieve ideeën zijn van groot belang voor de economische groei van steden en landen. Deze startups zijn de nieuwe banenmotoren.

Een startup is een jonge onderneming op zoek naar schaalvergroting, bereid het bedrijfsmodel telkens aan te passen aan veranderingen in de markt. De digitalisering van de samenleving stelt deze bedrijven in staat om ongeremd te experimenteren. Een ontwikkeling in de economie die past bij de internationale, creatieve en open stad Amsterdam. Nieuwe producten en diensten worden snel opgepikt en getest door een gemeenschap van relatief jonge Amsterdammers met veel interesse in nieuwe technologie. Amsterdam is daarmee een testbed voor digitale innovatie.

Kajsa Ollongren: “Onze ambitie is een plek naast Londen en Berlijn. Snelle groeiers in de technologie zijn van groot belang voor de economie van de stad. Een dynamische economie die verandert en kansen biedt aan al die ondernemers, denkers en uitvinders die zich Amsterdammer voelen, maar internationaal denken.”

Op dit moment heeft Amsterdam een tekort aan technisch en ondernemend talent om aan de vraag van startups te voldoen. Daarnaast wil de stad meer internationale en Nederlandse investeerders aan zich binden zodat ondernemingen kunnen groeien . StartupAmsterdam kent daarom een concreet aantal doelen en maatregelen.

Doelen

  • Amsterdamse startups zijn beter in staat talent met relevante expertise aan te trekken uit binnen- en buitenland.
  • Amsterdam trekt meer internationaal en Nederlands kapitaal aan
  • Meer internationale startups vestigen zich in Amsterdam om verder te groeien.
  • Amsterdam krijgt een vaste plek in de top 3 van aantrekkelijke startup steden in Europa, samen met Londen en Berlijn.

Maatregelen

Talent

  • Startup & Coding Academies: jongeren en zzp-ers leren coderen en programmeren bij verschillende bestaande en nieuwe kennisinstellingen in de stad.
  • Coderen op scholen: StartupAmsterdam ondersteunt initiatieven die erop gericht zijn dat coderen op basisscholen, middelbare scholen en universiteiten even standaard worden als rekenen en taal.
  • Online startup job advertising: StartupAmsterdam helpt bedrijven die personeel zoeken met het slim en gericht plaatsen van vacatures.

Kapitaal

  • Capital Week Amsterdam: StartupAmsterdam wil het evenement Capital on Stage naar de stad halen. Tientallen investeerders en honderden startups ontmoeten elkaar op deze conferentie.
  • Kapitaal connectie: Nederlands kapitaal, in bijvoorbeeld pensioenfondsen en familiebedrijven, wordt beperkt belegd in startups. StartupAmsterdam organiseert bijeenkomsten en evenementen om deze partijen te verbinden met startups.

Zichtbaarheid

  • StartupAmsterdam Portal: website met informatie voor startups en investeerders over wetgeving, cursussen, locaties van startups in de stad, evenementenkalender, etc.
  • Corporate partner programma: 25 grote Amsterdamse bedrijven sponsoren StartupAmsterdam en delen hun netwerk en kennis.
  • Global Startup Events: bekende en gerenommeerde buitenlandse evenementen worden naar Amsterdam gehaald. Voorbeelden zijn TechChrunch Disrupt EU, Maker Faire, Wearables Wednesday.
  • Startup City Branding: zichtbare uitingen, online en in de stad door middel van posters en billboards.
  • Concentratie van startup activiteiten: StartupAmsterdam wijst – samen met de sector – de belangrijkste fysieke startup clusters in de stad aan.

Startup Delta

Het actieprogramma StartupAmsterdam is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het ministerie van Economische Zaken. Het ministerie heeft onlangs Startup Delta gelanceerd onder leiding van Neelie Kroes. Startup Delta heeft het doel om de verschillende kansrijke regio’s van Nederland onderling te verbinden, om gezamenlijk te komen tot een krachtig Europees startup ecosysteem. Amsterdam wordt op die manier verbonden aan de rest van Nederland, Europa en de wereld.

Organisatie

StartupAmsterdam is een publiek-private samenwerking. Meer dan 75 partijen zijn en blijven betrokken, zoals accelerators (o.a. Startupbootcamp, Rockstart, Ace Venture Lab), kennisinstellingen (o.a. VU, UvA, AMS), bedrijven als TomTom, TravelBird en booking.com en startup events en initiatieven zoals The Next Web, Hackers and Founders, StartupOrgy, Startupweekend en Foundedinholland. De gemeentelijke bijdrage aan StartupAmsterdam is ruim 5 miljoen euro en wordt betaald uit de middelen voor economische structuurversterking, die zijn opgenomen in de het coalitieakkoord 2014 – 2018.

 

Ecosysteem op de kaart

Startup Amsterdam onderneemt i.s.m. Dealroom de actie om zoveel mogelijk startups, investeerders en incubators/accelerators op de kaart te zetten.

 

Comments are closed.

CONTACT

Elektronicaweg 14
2628 XG DELFT
The Netherlands
+31 88.28.48.605






serviced by Bokxing IT
secure & sustainable hosting by 1A First Alternative