UtrechtInc. – Utrecht

Interview met Roel Raatgever, 17 oktober 2013

Utrechtinc-paginahoofd

Op het Utrecht Science Park kunnen ondernemers, phd’ers en onderzoekers hun IT startup opzetten bij incubator UtrechtInc. Hier starten zij in een versneld Pressure Cooker programma. Ondernemers werken aan hun product, vinden hun eerste klanten en vormen een winning team. Na 3 maanden presenteren zij zich voor een adviescommissie om kans te maken op een gunstige lening van € 18.000, zonder dat er een aandeel in de startup wordt weggegeven.

Hoe werkt UtrechtInc?
Roel Raatgever: “Ondernemers inspireren en stimuleren om van hun business-idee een succesvol bedrijf te maken. Daar staat UtrechtInc voor. We richten ons op innovatieve IT-startups met focusgebieden vooral in Health, Climate en Learning. Onze begeleiding bestaat uit een programma van drie maanden, dat zich richt op coaching, intervisie, financiering, training en huisvesting.

Tijdens het Pressure Cooker programma werken we intensief samen met de ondernemers en gaan zij aan de slag met experts uit ons netwerk. Zo krijgen ze een eigen mentor voor extra begeleiding, zijn er verschillende trainingen zoals ‘Cold Calling’, ‘Customer Development’, ‘Agile Management’, ‘How to Pitch’ en krijgen zij toegang tot allerlei events en faciliteiten. Tweewekelijks is er intervisie waarbij de ondernemers hun voortgang voor elkaar presenteren en adviezen uitwisselen. In deze periode stimuleren we hen om zoveel mogelijk met klanten in gesprek te gaan. Buiten ligt de waarheid, niet binnen. De ondernemers zijn enthousiast. De community is rijk aan handige contacten en het tempo van het inhoudelijke programma stimuleert een snelle voortgang.

We werken in een klein en betrokken team. Startups hebben geen omkijken naar facilitaire zaken, worden geplugd bij onze mediarelaties voor free publicity en krijgen inhoudelijke kennis over ondernemen. We zijn er voor advies, maar ook voor een gezellige borrel of middag lasergamen met de hele community.

Welke financieringsmogelijkheden zijn er?
Na het 3 maandenprogramma is er het License2Build event. Tijdens deze middag beslissen de adviescommissie en de community over het toekennen van € 18.000 aan startkapitaal. Krijgt de startup de lening, dan wordt die ingezet voor het vervolgprogramma met daarin de focus op groei en market entry. De mate van terugbetaling is afhankelijk van het succes van de startup. Alleen als het bedrijf genoeg omzet draait, wordt het bedrag maximaal 2,5 keer terugbetaald. De lening moet uiterlijk na vijf jaar zijn afgelost. Na twee jaar start de afbetaling. Hoe meer omzet, hoe meer er afbetaald kan worden. Andersom geldt hetzelfde. Blijkt de startup niet succesvol en volgt een faillissement, dan hoeft er niet worden terugbetaald. Op die manier delen we het ondernemersrisico. Daarbij vragen wij geen aandelen van startups. Naast dit startkapitaal kunnen startups via het Rabo Pre-seed Fonds € 50.000 lenen. Ook deze lening is niet persoonsgebonden en tegen zachte voorwaarden.
Dit business model is in 2013 aangepast en getoetst bij onze community. We zijn financieel zelfstandiger en kunnen bedrijven heel gunstig support bieden in hun startup fase. Juist in die eerste fase van het opzetten van een bedrijf is er nog geen geld en is een steuntje in de rug meer dan welkom.

Hoe melden startups zich aan?
Of je toegang krijgt tot UtrechtInc hangt ook af van je ambitie. Via de website vul je het aanmeldformulier in. Heb je nog vragen dan kun je ons benaderen voor een Coffee2gether. We gaan dan met je in gesprek over je startup en je business mogelijkheden. We adviseren je om naar de eerstkomende informatiebijeenkomst te komen. Daar vertellen we je meer over UtrechtInc, de Pressure Cooker en ontmoet je bij ons andere geïnteresseerde ondernemers. Na de sluitingsdatum voor aanmelden gaan we verder in gesprek met teams en beslist de selectiecommissie over toelating tot ons programma. Klik hier voor meer informatie.

Hoe ben je betrokken geraakt bij Utrechtinc?
‘Ondernemerschap heeft mij altijd al geïnteresseerd. Na mijn studie ging ik naar Peking (China) om te ondernemen en een productie- en logistiekvestiging met team op te zetten voor een medtech startup. Terug in Nederland ging ik aan de slag bij StartImpuls Utrecht en ondersteunde ik daar jonge ondernemers. Sinds 2008 werk ik voor UtrechtInc. Eerst als Startup Accelerator en sinds april 2011 als Managing Director. Naast UtrechtInc geef ik ook leiding aan StudentsInc, dat samen met het Utrecht Centre for Entrepreneurship een plek biedt aan studentondernemers.

Op welke ondernemers/bedrijven ben je trots omdat je aan hun succes hebt mogen bijdragen?
‘We  hebben inmiddels meer dan 100 startups ondersteunt. Daar zitten zoveel mooie bedrijven tussen! Neem bijvoorbeeld AntibodyChain, een spin-off van de activiteiten hier op het Utrecht Science Park. Maar ook het crowdsource platform van Battle of Concepts. Zij benutten het talent van 10.000 studenten en young professionals bij vraagstellingen van corporates als KPN, Nuon, ProRail en Rabobank. Of Distimo, een mobile analytics-bedrijf, met kantoren in New York, San Francisco, Londen en Singapore. Andere succesvolle graduates zijn SnappCar, Perspagina, Pixplicity en Yunoo/AFASPersonal. Binnenkort hebben we ons jaarlijkse Graduatesdinner, waar we alle nieuwe succesverhalen van de uitgevlogen bedrijven weer horen. Ik ben benieuwd!”

Meer info: www.utrechtinc.nl

Comments are closed.

CONTACT

Elektronicaweg 14
2628 XG DELFT
The Netherlands
+31 88.28.48.605


serviced by Bokxing IT
secure & sustainable hosting by 1A First Alternative