Dutch Incubation Forum 2016

#DIF16 – Get Funded 3.0 – Alternatieve Financiering voor startups, incubators en accelerators

Als je werkt bij business incubators, accelerators, science parks en andere startup programma’s – ga je op 23 juni 2016 naar het Amsterdam Science Park Congress Centre waar #DIF16 zal plaatsvinden.DIA – Dutch Incubation Association, CrowdfundingHUB en ACE Venture Lab hebben de handen ineen geslagen om er een uitdagend evenement van te maken waarbij je niet gemist kan worden. 

GET FUNDED 3.0 – alternative financiering voor startups, incubators en accelerators.

Als thema is gekozen voor Alternatieve Financiering, niet alleen voor startups maar ook voor startup programma’s. Er zal stilgestaan worden bij de laatste ontwikkelingen op het vlak van Crowdfunding en hoe dat aansluit op het business model van een incubator en/of accelerator. Ook gaan we ons laten inspireren door professionals die het anders aanpakken dan we vaak gewend zijn.

10.00 INSPIRATIE SESSIE (ENG)

Wegens het slechte weer was het niet voor iedereen mogelijk om naar Amsterdam te komen, een aantal van de 40+ deelnemers kwam ook laat aan … zodoende opende VC-investeerder Jan Vorstermans (ex-Telenet nu VentureWise) een beetje later dan gepland het Dutch Incubation Forum 2016.

Jan Vorstermans (VentureWise VC, B) – How VC’s, Incubators and Accelerators can work together better.
Elmer de Boer (Eneco Innovation & Ventures, NL) – Money is nót the Issue!
Jamie Burke (Blockchain Angels Europe, UK) – New opportunities from Blockchain Technology.

Jan Vorstermans maakte van de gelegenheid gebruik om de deelnemers uit de tent te lokken met vragen als “Selecteren we wel de juiste startups voor incubatie en acceleratie?”. Elmer de Boer van Eneco Innovation & Ventures betoogde dat geld geen uitdaging is voor startups in de energie- en cleantech sectoren – daar is regelgeving, toegang tot infrastructuur en klanten een veel grotere uitdaging. Volgens Jamie Burke liggen de uitdagingen voor Blockchain startups vooral in het vinden van goede product-markt fit, mede omdat je de markt nog erg moet opvoeden over de problemen die je met Blockchain technologie kan aanpakken. Presentatie VentureWise Presentatie ENECO Innovation & Ventures

 IMG_20160623_121029

11:30 INNOVATIE SESSIE (ENG)

Ronald Kleverlaan (CrowdfundingHUB, NL) – Why every startup should use crowdfunding!
Nick Stafunski (UBI global, S)Business Models and Access to Funds at Top Incubators.
Arthur van de Graaf (Incubators for Immigrants, NL) – RefugeeCrisis is an Entrepreneurial Challenge.
Camille van Gestel (Waka Waka, NL)the crowd has impact.

Het tweede deel van het ochtendprogramma werd geopend door Ronald Kleverlaan, Crowdfunding veteraan en expert. Ronald (CrowdfundingHub) betoogde dat Crowdfunding essentieel is voor élke startup en dan nog meer dankzij de Crowd dan vanwege de Funding. Dankzij de crowd kun je namelijk meer zicht krijgen op product-market fit en je bouwt meteen aan je afzetmarkt. Nick Stafunski van UBI Global was uit Stockholm overgevlogen om zijn visie op de performance van Nederlandse Incubatoren ten opzicht van incubatoren in Europe en/of de wereld. Met 3 incubatoren  (Yes!Delft, UtrechtInc en HightechXL) in de top 25 van de wereld staat Nederland er al niet slecht op, overigens Vlaanderen met iMinds doet het ook goed. Als je inzoomt op de cijfers zie je dat de Nederlanders de wereldtop vooral voorbij streeft op het vlak van; ‘creating a supportive environment among the startups’ en ‘the ability to attract high-potential startups’. Natuurlijk is er nog terrein te winnen als we andere incubatoren en acceleratoren zover krijgen dat zij ook meedoen aan de benchmark exercitie die jaarlijks door UBI wordt uitgevoerd.

Arthur de Graaf vervolgde met een opvallende presentatie over hoe hij tot zijn nieuwste initiatief ‘Incubators for Immigrants’ is gekomen, met de uitdagende titel ‘RefugeeCrisis an Entrepreneurial Challenge’ gaf hij al iets weg van zijn intenties. We kunnen de potentie van vluchtelingen inzetten om nieuwe bedrijvigheid te creëren is zijn invalshoek. Camille van Gestel was de laatste spreker voor de lunch. Camille is met zijn Waka Waka light inmiddels uitgegroeid tot de icoon van sociaal ondernemen én voorbeeld van crowdfunding dankzij de 6(!) crowdfunding campagnes die hij succesvol heeft afgerond.)

DIF16 Amsterdam

12:30 LUNCH 

13:30 Workshop reeks 1


Van 2 naar 10 vormen van financiering voor startups! Blockchain Ventures as a Service (ENG)
Ronald Kleverlaan Jamie Burke & Aron van Ammers
CrowdfundingHUB Blockchain Angels Europe & Outlier Ventures
In deze workshop zal Ronald Kleverlaan de belangrijkste kansen voor startups bespreken en aangeven op welke manier een incubator/accelerator hierop in kan spelen om de kans op financiering (en groei) van haar startups te vergroten. Blockchain Startups are popping up everywhere. Jamie and Lawrence will come up with vision and metrics that will help assess this development. They will also explain the Venture Building process they apply to Blockchain start-ups.

>> VERSLAG

15:30 Workshop reeks 2


Talents on the Move (ENG) Kansen voor  professionele community en haar leden?
Arthur de Graaf & Saskia Harkema Sybe Rebel & Pim de Bokx
Incubators for Immigrants & Faces of Change Picompany & DIA
Both organisations are dealing with refugees in their own entrepreneurial way. They like to get into a dialogue with you on the potential of refugees for our ecosystem. Brainstormsessie over de mogelijkheden en kansen van het verder ontwikkelen van DIA tot en professionele community in het Nederlandse taalgebied.

>> VERSLAG

17:00 Wrap-up

17:30 Netwerkborrel & Verrassing

Kijk voor impressies van voorgaande congressen DIF13 en DIF14

 

Locatie – Amsterdam Science Park Congress Centre

ASP congress centre

Comments are closed.

CONTACT

Elektronicaweg 14
2628 XG DELFT
The Netherlands
+31 88.28.48.605


serviced by Bokxing IT
secure & sustainable hosting by 1A First Alternative