Kennispark Twente – Enschede

Kennispark Twente – Booming National Science Park

Kennispark Twente artikel kop

Wat hebben Google, IBM, KPN en Caase.com gemeen? Zij hebben samen het Open Innovatielab ‘Center4Cloud Computing’ opgezet op het Kennispark Twente waar intensief wordt samengewerkt met de Universiteit Twente. Dat is maar één voorbeeld van de spannende ontwikkelingen rond deze ondernemende universiteit en de Saxion hogeschool, die zich meer en meer inzetten voor een Ondernemende Regio op internationale schaal.

Je zou het één van de belangrijke transities kunnen noemen die de Nederlandse economische infrastructuur ondergaat. Maken wij ons nog druk over onze Gateway functie, met onze mainports de Rotterdamse haven en Schiphol als logistieke knooppunten, in Twente bouwen ze rustig verder aan hun uitmuntende voorzieningen voor innovatie en ondernemerschap. Waar de één beleid maakt voor open innovatie, wordt op het kennispark in Enschede al vanaf de oprichting van de universiteit in 1962 intensief samengewerkt met het bedrijfsleven.

Naast universiteit en hogeschool, zijn er tevens de onderzoeksinstituten als MIRA, MESA+ en CTIT op het Kennispark gevestigd die veel samenwerken met bedrijven als Philips, Siemens en KPN. Ook bijzonder, in ieder geval in Nederland, is dat er op de campus vanaf de oprichting gewoond en ontspannen werd. Je vind er dan ook veel studentenwoningen, een hotel, sportfaciliteiten en een theater. Met de recente uitbreiding van de campus tot Science Park heeft het gebied ook een stadion en treinstation. In het gebied zijn 350 bedrijven gevestigd en dat aantal neemt ondanks de slechte tijden nog steeds toe.

Nederlandse Top Science Parken

Kennispark Twente – Enschede
Science Park Amsterdam
Bio Science Park – Leiden
Food Valley – Wageningen
High Tech Campus – Eindhoven
Chemelot – Sittard/Geleen
Science Port Holland – Delft

Het is dan ook heel terecht dat Kennispark Twente op de lijst van Nationale Science Parken – Topcampussen staat die dit jaar is vastgesteld door het Rijk. Uit een inventarisatie van 55 campussen, in verschillende ontwikkelingsstadia, zijn er zeven verkozen vanwege hun volwassenheid, succesvolle toepassing van open innovatie en een gunstig vestigingsklimaat voor kennisintensieve (inter-)nationale bedrijven. Dat nog niet elk Science Park zich onderscheid als het archetype als Warwick Science Park, komt omdat het voor Nederland nog een relatief recent verschijnsel is waardoor er zelfs sprake is van enige achterstand ten opzichte van de ons omringende landen. Uit onderzoek blijkt echter dat Science Parks een enorme mageneetwerking hebben op hoogopgeleide kenniswerkers vanwege het optimale onderzoeks- en innovatieklimaat. En dat is in toenemende mate een belangrijke vestigingsvoorwaarde voor bedrijven.

“Van Ondernemende Universiteit naar Ondernemende Regio”
Uit het gesprek met Kees Eijkel, directeur van Kennispark, komt naar voren dat zijn innovatiecampus zich van de andere Science Parks onderscheid doordat het veel sterker is in het samenwerken met het MKB. ‘Dat is heel simpel het gevolg van het feit dat er in de regio weinig grote bedrijven zijn, we zijn echt een MKB-regio. Daardoor zijn we gespecialiseerd geraakt in een brede benadering van bedrijven via 150 events per jaar, ons business development programma en de Wetenschapswinkels. En omdat we dat al zolang doen, zijn de activiteiten rond onze kennisinstellingen minder push (vanuit de instellingen) en meer pull dan dat  je meestal aantreft op een Science Park’. Ook de opzet van de Kennispark organisatie kun je bijzonder noemen. Er is een klein coördinerend team dat in dienst is van de stichting Kennispark de andere medewerkers zijn, inclusief hun taken, ondergebracht bij de stichting door de partners. Dat zorgt voor een kleine flexibele organisatie met korte lijnen die makkelijk kan omgaan met de dynamiek op de campus. ‘Nu we steeds meer merken dat we een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven zijn, willen we snel kunnen schakelen. Zo hebben we recent Apollo Research & Development uit India aangetrokken. Als je dan niet snel en adequaat omgaat met zo’n verzoek, dan kun je het wel vergeten’  sluit Kees Eijkel het gesprek af.

informatie: www.kennispark.nl

 

 

Comments are closed.

CONTACT

Elektronicaweg 14
2628 XG DELFT
The Netherlands
+31 88.28.48.605


serviced by Bokxing IT
secure & sustainable hosting by 1A First Alternative