De cruciale rol van de gemeenschap voor Incubators

Door Marie Longserre (vertaald uit The Business Incubator Magazine nr. 3 febr 2013)

In de laatste uitgave van ‘The Business Incubator’, het enige vakblad voor de Business Incubation professionals in de wereld, spreekt Marie Longserre (SFBI-Santa Fe Business Incubator) zich uit over de relatie tussen incubators en de gemeenschap waaraan zij dienstbaar zijn. Ze put uit haar ervaring met ondernemers en ‘community leaders’ sinds de oprichting van SFBI in 1997.

Recentelijk vond ik foto’s van de opening van onze Santa Fe Business Incubator. Wat mij opviel was de gelukkige gezichten van de mensen op deze foto’s. Van de bankdirecteuren, ingenieurs, bestuursleden, vrijwilligers, burgemeester en de directeur van de Kamer van Koophandel. Tientallen mensen hebben drie jaar gepland en vergaderd om deze droom om de eerste business incubator voor hun gemeenschap te realiseren. De foto’s vertellen een verhaal van samenwerking en hoop voor de toekomst, de verwachting om een gemeenschap van ondernemers te ondersteunen die een sterkere economie creëren en nieuwe carrièremogelijkheden doen ontstaan voor de kinderen van de betrokkenen. Sinds ik deze foto’s heb gevonden denk ik over het concept van ‘gemeenschap’ in al zijn verschijningsvormen; als ‘groep mensen’, ‘buurt of dorp’ en ‘verwantschap en samenwerking’.

Business Incubators verschillen net zoveel als gemeenschappen qua vorm en oriëntatie. Sommigen zijn onderdeel van enorme complexen anderen zijn kleine operaties. Vele incubators hebben een modern en schitterend gebouw, trots als haar oprichters zijn op het nieuwe initiatief, anderen zijn ondergebracht in een oude fabriek of leegstaand kantoor. Hoe incubators er ook uit zien, ze zijn allemaal gericht op het aantrekken, verenigen en ondersteunen van een gemeenschap van ondernemers binnen een grotere maatschappelijke context.

“De primaire rol van een Incubator is de ondernemer uit z’n isolement te helpen en om te gaan met risico’s” aldus dr. Robert Meeder (USA)

Het creëren van een omgeving van gemeenschappelijke waarden in de incubator verbonden aan de gemeenschap eromheen biedt geborgenheid en werkt goed tegen het isolement waarin startende ondernemers terecht komen zolang zij op hun zolderkamertje blijven. De klant van de incubator wordt geholpen door de incubatieprofessionals en kan buurten bij andere ondernemers die tegen dezelfde zaken oplopen al zijn hun bedrijven heel verschillend van aard. Deze ‘interne’ gemeenschap brengt onverwachte synergiën voort, iets dat een collega van mij ‘Incubator Magic’ noemt. Ik heb deze magie op vele wijzen aan het werk gezien; bezoeken van overheidsmensen of bankdirecties die zo in contact komen met de ondernemers waardoor deze ineens toegang kregen tot waardevolle netwerken; ondernemers die personeel gaan delen; ondernemers die en joint venture beginnen.

Wij incubatieprofessionals cultiveren die relaties in de incubator en de verbindingen met de gemeenschap daarbuiten, We bouwen aan relaties met andere ontwikkelingsorganisaties; produceren seminars en netwerkgelegenheden; verbind vrijwilligers aan initiatieven; help start-ups personeel te vinden; breng hen in contact met financiële instellingen. Wij bouwen sterke incubatieprogramma’s en promoten deze bij belanghebbenden. We verzamelen statistische informatie over de groei van onze klanten en onze economische impact. We verbinden zoveel mogelijk mensen aan ons netwerk en concentreren ons vooral op de mensen die blijven bijdragen.

Gaandeweg wordt een business incubator een gevestigde instelling. Het lintjeknippen en het vroege enthousiasme is weggestorven. Als ik naar de foto’s vam de opening kijk wil ik iets van die glimlach op de gezichten van de mensen terugkrijgen, de deuren van de incubator wijd opengooien en veel meer mensen uitnodigen eens een kijkje binnen te nemen. Kom eens kijken wat hier gebeurd, vertel eens welke successen hier gerealiseerd zijn door al die pionierende ondernemers, welke doorbraken er voor de maatschappij zijn ontstaan, vraag hen mee te doen als vrijwilliger in het coachingsprogramma of hen inspireren om een eigen bedrijf te beginnen.

Uiteindelijk is niet de gemeenschap die wij zelf hebben gevormd het belangrijkste voor de verbetering van ons incubatieprogramma. Die worden gevormd door de dromen en ambities van iedereen die in de gemeenschappen leven die wij dienen.

Een abonnement op dit magazine met DIA-korting? Kijk hoe u die aanvraagt:  Korting op The Business Incubator – ons vakblad

Comments are closed.

CONTACT

Elektronicaweg 14
2628 XG DELFT
The Netherlands
+31 88.28.48.605


serviced by Bokxing IT
secure & sustainable hosting by 1A First Alternative