Waar begin je als je wilt investeren in een startup?
Investeren in startups is hot. Op het moment van schrijven komen cijfers van Douw&Koren over crowdfunding 2014 naar buiten, een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Vorig jaar staken ‘we’ ruim 500 miljoen euro in Nederlandse startups en dat zijn slechts de ‘officiële’ cijfers, het daadwerkelijke bedrag zal veel hoger liggen, daar dit slechts het geregistreerde bedrag is. Een boot die sommigen van jullie niet wil missen, maar waar begin je?
Zo nu en dan lees je een artikel over een startup die een paar ton heeft opgehaald, maar dan ben je eigenlijk al te laat. Je wilt er vroeg bij zijn, die parel ontdekken nog voor de rest van de wereld ervan gehoord heeft. De parelduikers die ze op tijd weten te vinden zitten al in het netwerk dat zich rondom startups begeeft. Dus we dienen wat meer huiswerk te doen als ‘nieuwe’ investeerders. Er zijn een aantal vertrekpunten waar je een eerste indruk kunt krijgen van wat er waar, met wie speelt.
Het netwerk
Allereerst is het handig jezelf in het netwerk te manoeuvreren. Vanzelfsprekend probeer je dit eerst via je eigen netwerk. Grote kans dat daar al één of meer investeerders in zitten die wellicht ook wel willen optreden als lead investor. Heb je dit netwerk niet, dan zul je actiever te werk moeten gaan.
Borrels
De ouderwetse borrel is ondanks alle innovatie nog steeds een goede netwerkoptie. Er zijn diverse startupborrels te vinden in diverse steden. Bij de één komen vooral de startups zelf, bij de ander vooral de investeerders en bij sommige evenementen zijn beide te vinden. Praat vooral met ervaren investeerders en hoor aan wat hun ervaringen zijn. Interessante borrels zijn o.a. die van New Venture, Silicon Drinkabout en de Leapfunder Investor Borrel. Die startup komt daarna wel.
Early stage funds
Naast de borrels kan ook contact gezocht worden met early stage funds, de naam verraadt het al: deze fondsen richten zich op de vroege fase van bedrijven. Vaak specialiseren ze zich in één specifieke branche: medtech, fintech et cetera. Zit hier jouw startup of branche hier niet tussen, dan kun je in ieder geval contact leggen om je netwerk en kennis te vergroten.
Incubators of accelerators
Wanneer je googelt op Nederlandse ‘Incubators’ of ‘Accelerators’ zoekt zul je de nodige hits krijgen. Een Incubator is een broedplaats voor startups. Er is al een eerste schifting geweest, want hun idee is ‘goed genoeg’ bevonden om zich in de Incubator te vestigen. Daarbij hebben ze toegang tot mentoren die ze helpen bij legal, finance en development. Een Accelerator is vergelijkbaar met als grote verschil dat deze een ‘programma’ heeft met als doel de ontwikkeling te versnellen en de startup klaar te stomen voor een vervolginvestering. Ook een heel geschikte manier om voor het eerst met startups in aanraking te komen dus, hoewel de financiële drempel om te participeren wel een stuk hoger zal liggen.
Vaak kun je op de website al veel lezen over de startups die hierbij betrokken zijn. Is je interesse gewekt? Dan is het interessant om eens contact op te nemen, ofwel met de startup zelf of de desbetreffende accelerator/incubator.
Investortools
Er zijn partijen die een beetje in een grijs gebied vallen: Angellist, Fundersclub, F6S, Crunchbase, Dutchstartupdatabase, Sparkholder, Dealroom en Leapfunder. Het zijn incubators, accelerators noch investeringsfondsen. Het zijn partijen die investeerders de mogelijkheid geven op laagdrempelige wijze te investeren in startups. Ze hebben een beetje van alles in zich en daardoor uitstekend geschikt om als investeerder te kijken in de startupwereld. Grote voordelen: vaak weinig administratie, relatief weinig kosten en een lage instap. Bovendien hebben deze partijen ook al een eerste schifting gemaakt en is het dus vaak al meer dan enkel een goed idee. Leapfunder bijvoorbeeld gelooft ook in de synergie die investeerders gezamenlijk kunnen maken en pusht daarom ook actief hun investeringsnetwerk zodat je makkelijk met andere investeerders in aanraking komt. Het wordt niet voor niets ook wel netwerk-funding genoemd. Een ander voordeel is dat de investeringsproposities helder gecommuniceerd worden.
Startup gevonden?
Heb je een startup gevonden die je aanspreekt? Dan begint het echte werk pas. Weet je zeker dat je de juiste affiniteit hebt met deze startup? Hoe is het team? Wat is de groei en heeft de startup klanten?
bron: Belegger.nl