UtrechtInc gaat wereld gezonder maken

UtrechtInc
De incubator voor startende bedrijven UtrechtInc gaat zich vanaf nu richten op startups die actief zijn op de gebieden gezondheid, duurzame leefomgeving of educatie. Dat zegt directeur Roel Raatgever.

UtrechtInc maakte donderdag bekend dat de partners Universiteit Utrecht, UMC Utrecht, Hogeschool Utrecht en Rabobank Utrecht de incubator nog eens vijf jaar financieel zullen steunen. Die steun is extra belangrijk geworden omdat een jaarlijkse subsidie van Economische Zaken van 200.000 euro is afgelopen.

De vier partners vullen een deel van dat bedrag nu aan. Maar de incubator kon het tekort ook deels opvangen dankzij de servicefee die startups zelf betalen en met innovatieprogramma’s die UtrechtInc uitvoert voor grotere bedrijven. UtrechtInc neemt, in tegenstelling tot snelkookprogramma’s als Startupbootcamp en Rockstart, geen aandelen in de inwonende starters. ‘Het gaat erom dat je impact hebt, banen creëert en economische groei aanjaagt’, zegt Raatgever. ‘Dat geeft ons bestaansrecht.’

Onderscheiden

Mede vanwege de achtergrond van de partners wil UtrechtInc zich gaan onderscheiden met startups die werken binnen de thema’s zorg, duurzaamheid en educatie (‘Healty people, healty envireoment and healty minds’). Raatgever: ‘Volgend jaar ondersteunen we misschien wel een nieuw medisch meetinstrument, de oplossing voor luchtvervuiling of een digitale lesmethode die ons onderwijsniveau omhoog tilt.’ Niet dat de incubator nog niet eerder van dat type startups in huis had. Maar een bedrijf als de alumni Distimo, dat vorig jaar een miljoenenexit maakt naar een Amerikaanse bedrijf, komt door de nieuwe focus niet meer door de selectie van de 20 startups die de Incubator jaarlijks onder zijn hoede neemt. Of andere bekende alumni, zoals Snappcar, Yunoo en Fosbury.

Schaduw

Maar er is meer dan de wereld van hippe, Silicon Valley-achtige techbedrijven. Raatgever wijst op de miljoenenexit van UtrechtInc-alumnus Aqtys Medical, dat vorig jaar voor 47 miljoen euro werd overgenomen door het Britse Sinclair Is Pharma. ‘Er zijn bedrijven die iets meer in de schaduw opereren, maar veel grotere investeringen ophalen.’ Nog zo’n schaduwbedrijf dat een tijdje onder de vleugels van UtrechtInc opereerde is Argen-X, dat vorig jaar een beursgang maakte in Brussel. De komende vijf jaar heeft UtrechtInc de ambitie om cijfers zoals omzet en aantal medewerkers van zijn alumni verdubbelen.

 

Bron: Sprout, UtrechtInc

Comments are closed.

CONTACT

Elektronicaweg 14
2628 XG DELFT
The Netherlands
+31 88.28.48.605


serviced by Bokxing IT
secure & sustainable hosting by 1A First Alternative