Springplank voor Ghanees-Nederlandse ondernemers

Startup accelerator programma Growing Business Together van start

Ghanees-Nederlandse ondernemers met een goed idee voor een bedrijf in Ghana maken kans op deelname aan een 5-weken durend groeiversnellingsprogramma, inclusief kans op financiering, geïnitieerd door de Nederlandse ambassade in Ghana. De inschrijvingstermijn voor dit programma, genaamd Growing Business Together (GBT) is afgelopen zaterdag 17 december 2016 geopend tijdens een knallende bijeenkomst van Young Ghanian Professionals Benelux en iMPACT Booster.

Tegen de honderd gemotiveerde en goed opgeleide jonge professionals van Ghanese afkomst verzamelden zich afgelopen zaterdag de 17e december 2016 in het Holiday-Inn hotel bij de Amsterdam ArenA. Allemaal hebben ze goede banen of volop kansen in Nederland. Toch dromen ze ieder voor zich van een goed lopend bedrijf in het West-Afrikaanse Ghana, het land waar hun wortels liggen. Zo hopen ze kansen en werk te kunnen bieden aan de lokale bevolking.

Zoals zo vaak liggen er veel praktisch bezwaren in de weg bij het realiseren van dromen. Het programma Growing Business Together (GBT) kan een deel van deze bezwaren wegnemen. GBT werd afgelopen zaterdag officieel gepresenteerd en geopend. Een aantal motiverende sprekers gaven de jonge professionals de nodige wijze raad mee. Allereerst Amma Asante, Tweede-Kamerlid voor de PvdA. Amma (zelf van Ghanese afkomst) benadrukte de noodzaak van doorzetten en volhouden. Creatief ondernemer Awura Simpe illustreerde aan de hand van haar eigen levensverhaal dat je keuzes moet durven maken. Namens de Ghanese ambassade in Nederland sprak First Secretary Mr. Obed Sarpong.

“100% commitment, presence and determination is the minimum requirement for entrepreneurial success in Ghana”

By Ray Acheampong(RAYBEN Diagnostics, Ghana)

Kandidaten hebben tot 29 januari 2017 de tijd om bij GBT een voorstel in te dienen. In februari vindt de selectie plaats, waarna het programma in maart 2017 van start gaat. De beste deelnemer krijgt de gelegenheid om zijn of haar businessplan te pitchen tijdens een internationale investeringsconferentie in Ghana, in september 2017.

Over Growing Business Together (GBT)

Het midden- en kleinbedrijf (MKB) vormt in Ghana de ruggengraat van de economie, net als in Nederland. Het MKB levert veruit de grootste bijdrage aan het nationaal inkomen en schept de meeste banen.  Helaas is het in Ghana nog steeds erg moeilijk om een bedrijf te starten. Het programma Growing Business Together (GBT) wil hier verandering in brengen. Het programma is een initiatief van de Nederlandse ambassade in Ghana. Doel is het bieden van kansen op ondernemerschap en banen voor jongeren in Ghana. Gebrek aan perspectief is nog te vaak een reden voor jonge Ghanezen om migratie naar Europa te overwegen. Initiatieven als GBT dragen bij aan een verbetering van deze situatie. GBT wordt uitgevoerd door iMPACT Booster in Nederland en MBC Africa in Ghana.

In een tijdsbestek van twee jaar selecteert en begeleidt GBT tweemaal 35 jonge ondernemers bij het starten en/of doorgroeien van hun bedrijf. Het merendeel hiervan betreft lokale Ghanese ondernemers. Jaarlijks is er ook ruimte voor maximaal 15 deelnemers uit Nederland. Welke dat zijn zullen we over zo’n twee maanden weten.

Meer informatie is te verkrijgen bij George Duncan – Programme Manager (george@impactbooster.com, info@growingbusinesstogether.org)

Website:  www.growingbusinesstogether.org

Facebook: www.facebook.com/GBTGhanaNL/

Twitter: www.twitter.com/GBTGhanaNL

Comments are closed.

CONTACT

Elektronicaweg 14
2628 XG DELFT
The Netherlands
+31 88.28.48.605


serviced by Bokxing IT
secure & sustainable hosting by 1A First Alternative