Blockchain

Regering opent campus voor ontwikkeling financiële techniek Blockchain

De regering geeft de ontwikkeling van financiële technologie voor betalingen en andere transacties, zogeheten blockchain, een nieuwe impuls.

Begin september opent een speciale campus waar banken en financiële bedrijven onder één dak kunnen samenwerken aan de technologie die ten grondslag ligt aan de virtuele munt bitcoin. Dat heeft de door het ministerie van Financiën benoemde ‘fintech-ambassadeur’ Willem Vermeend bekendgemaakt op een financieel congres van De Nederlandsche Bank en belangenclub Holland Fintech. De oud-minister is de drijvende kracht achter de nieuwe campus, waarvan hij de locatie nog niet onthulde.

Veelbelovende technologie

Blockchain geldt als veelbelovende technologie in de bankenwereld, omdat die voor veel meer financiële zaken gebruikt kan worden dan alleen een virtuele munt. Blockchain kan allerlei transacties tussen partijen mogelijk maken zonder tussenkomst van een fysieke derde, zoals een clearinghouse (bij aandelenhandel) of een notaris (hypotheken).

Volgens Vermeend is het niet zozeer de bedoeling dat banken straks allemaal voor dezelfde blockchainmethode kiezen, maar dat informatie en kennis beter worden uitgewisseld. ‘Er is veel creativiteit in Nederland. Het probleem is dat ik wel twintig partijen heb gesproken die niet van elkaar weten dat ze hiermee bezig zijn.’

Het ministerie van Financiën verwacht dat blockchain de komende jaren van grote betekenis wordt in de financiële sector. Volgens accountant KPMG investeerden beleggers vorig jaar wereldwijd een kleine 20 miljard dollar in fintech – een verzamelnaam die allerlei financiële vernieuwingen omvat.

bron: Volkskrant

Comments are closed.

CONTACT

Elektronicaweg 14
2628 XG DELFT
The Netherlands
+31 88.28.48.605


serviced by Bokxing IT
secure & sustainable hosting by 1A First Alternative