NRC langs incubators in Zuid-Holland

Een beetje stad heeft zijn eigen kraamkamer voor startups

Soms lijkt het of in Nederland meer mensen zich bezighouden met het stimuleren van beginnende techbedrijven dan met het oprichten ervan. Op een tour langs startup-verzamelplaatsen in Zuid-Holland, afgelopen week, zat de bus vol met directeuren van allerlei organisaties die startende ondernemers ‘verbinden’. Met investeerders, met andere ondernemers, grote bedrijven, overheden, kantoorruimte, kennisinstellingen, ga zo door. Er wordt flink wat afgefaciliteerd.

Ze heten incubators, innovatie-campussen, startuphubs. Welke plek heeft welke specialiteit?

Noordwijk: ruimtevaart

In Noordwijk zijn de Europese ruimtevaartorganisaties ESA en Estec gevestigd. Per jaar selecteert Estec (onderzoeksbudget 3,5 miljard euro) tien startende ondernemingen, die ze twee jaar lang voorzien van ondersteuning, kennis over ruimtevaart, huisvesting en een startkapitaal van 100.000 euro. Dat doet Estec om ondernemerschap met ruimtevaarttechnologieën te stimuleren.

Leiden: biotech

Startups kun je veel bedrijven op het Bio Science Park in Leiden eigenlijk niet meer noemen. In Leiden ligt de nadruk op de ontwikkeling van nieuwe therapieën voor ziektes, biotech. De ontwikkeling van één medicijn duurt vaak decennia, dus zijn veel bedrijven er ouder dan tien jaar.

Er zitten diverse bedrijven die MS willen genezen, ondernemers die werken aan geneesmiddelen voor hersenaandoeningen en zeldzame ziektes zoals de spierziekte Duchenne. De ondernemers achter eerdere succesverhalen uit de Leidse biotech-industrie spelen er een grote rol in het financieren van nieuwe bedrijven. Oprichters van bedrijven als Crucell, die een beursgang in Amerika maakte, voorzien er ondernemers van startkapitaal.

Vliegveld Valkenburg: drones

In Katwijk is behalve ambitie nog niet zoveel te zien. Maar een groep ondernemers en belangenverenigingen heeft een duidelijk plan voor het voormalige militaire vliegveld dat er ligt. “Een ideaal terrein voor proeven met drones”, zegt oprichter Lucas van Oostrum van dronebedrijf Aerialtronics.

Het bedrijf heeft onder meer Shell en T-Mobile als klant, die masten en olie-installaties inspecteren met de drones. Drones worden ook gebruikt voor het inspecteren van gewassen in de agrarische sector, en in sommige landen wordt er al post mee bezorgd.

Den Haag: veiligheid

Bij de The Hague Security Delta (HSD) draait het niet alleen om start-ups. “Bij ons zit het ‘m in de combinatie van ondernemers, overheden en kennisinstellingen”, vertelt adjunct-directeur Joris den Bruijnen. Onder meer KPN, TNO en de Nationale Politie zijn bij HSD aangesloten: alle bedrijven bij HSD houden zich bezig met (digitale) veiligheid.

Delft: allerlei tech

De meest volwassen startup-plekincubator van Zuid-Holland is Yes!Delft, verbonden aan de Technische Universiteit. Sinds 2005 zitten daar steeds afwisselende starters. Er is een streng selectieproces voor startups om zich bij Yes!Delft te mogen vestigen. “We hebben al jaren veel meer aanbod van ondernemers dan plek,” zegt directeur Pieter Guldemond.

In Delft wordt duidelijk wat al die verbindende organisaties nou zoal doen. Bij een pitch van een ondernemer in de offshore-industrie wordt hij door de toehoorders gewezen op bedrijven in de regio waarmee hij mogelijk kan samenwerken. Ook vertelt directeur Sigrid Johannisse van Startup Delta dat ze binnenkort een aantal grote Amerikaanse investeerders naar Nederland haalt om kennis te maken met Nederlandse startups.

“Jullie moeten wel met een ijzersterk verhaal komen.”

Rotterdam: medische start-ups en industrie

In een van de vrijwel verlaten Marconitorens, aan de rand van Rotterdam, zit het Erasmus Center of Entrepreneurship. “Tot een paar jaar geleden moest je uitkijken dat je hier in de buurt niet werd neergestoken,” zegt oprichter Hendrik Halbe. Nu huist er een bonte verzameling van startups, en een glijbaan tussen twee verdiepingen.

Het bedrijf Dutch Domotics heeft er een snelgroeiend kantoor. De spin-off van onderzoeksinstituut TNO ontwikkelt systemen voor plaatsing in de huizen van ouderen en hulpbehoevenden. Met behulp van camera’s en sensoren houden ze bijvoorbeeld in de gaten of alleenstaanden mensen niet vallen.

In Rotterdam is nóg een startup-verzamelplaatsbroedplaats: RDM Innovation Campus. In de enorme verlaten onderzeebootloods van de voormalige Rotterdamse Droogdokmaatschappij (RDM) in het Rotterdamse havengebied zitten beginnende bedrijvenstartups.

Comments are closed.

CONTACT

Elektronicaweg 14
2628 XG DELFT
The Netherlands
+31 88.28.48.605


serviced by Bokxing IT
secure & sustainable hosting by 1A First Alternative