Startup Fest verwelkomt grote namen

24 mei 2016 – Niet Silicon Valley, maar Nederland is vandaag voor even technologie-mekka van de wereld. Apple’s Tim Cook, Google’s Eric Schmidt, de ceo’s van Uber en Airbnb. De vier succesvolle ondernemers geven vandaag in de Beurs van Berlage in Amsterdam advies aan startups.

1. Tim Cook (55), Apple
Het leek een vrijwel onmogelijke job – de opvolging van de charismatische Steve Jobs – maar toch lijkt Tim Cook (55) daar aardig in geslaagd. Sinds zijn aanstelling in 2011 boekte Apple recordwinst op recordwinst en groeide het ooit in een garage begonnen bedrijfje uit tot meest waardevolle onderneming ter wereld. Cook ontving daarbij lof voor zijn evenwichtige manier van leidinggeven. Gold hij aanvankelijk als tamelijk mediaschuw, inmiddels profileert de bescheiden Cook zich meer in de media, onder meer als voorstander van homorechten.

De les voor starters?
erwacht geen grootse ideeën van Cook, dat was het terrein van Jobs. Maar elke startup moet volwassen worden. En dat is het terrein waarop de Apple-ceo uitblinkt: Cook wordt geroemd voor de wijze waarop hij de productielijnen weet in te richten. Dankzij de minutieuze planning van Cook wist Apple de verkoop van iPhone en iPad moeiteloos op te schalen naar tientallen miljoenen exemplaren per kwartaal.

Wat is zijn persoonlijke advies?
‘Alleen het beste is goed genoeg en een goede focus is de sleutel’. Volgens Cook zijn dit de belangrijkste lessen die hij leerde van Steve Jobs. Het eerste advies is duidelijk, Apple gaat altijd voor perfectie. Maar het focussen noemt Cook minstens zo belangrijk. ,,Zowel als ceo als in je persoonlijke leven kun je maar een aantal dingen tegelijk doen,” zei Cook een half jaar na Jobs overlijden. Dat hij die woorden in praktijk brengt, blijkt ook uit het feit dat de Apple-baas veel verantwoordelijkheid bij anderen legt.

2. Eric Schmidt (61), Google
Toen het jonge Google maar door bleef groeien, besloten oprichters Larry Page en Sergei Brin 15 jaar geleden om Silicon Valley-veteraan Schmidt in te vliegen. Dit ook op advies vanGoogle’s investeerders, die Brin en Page te onervaren vonden. Het bleek een prima zet: terwijl Page en Brin uit de wind bleven, groeide Google onder Schmidt uit tot het belangrijkste internetbedrijf ter wereld. In 2011 nam Larry Page de leiding van Google – inmiddels Alphabet – over. “Ouderlijke supervisie niet langer nodig,” grapte Schmidt, die nog steeds in Google’s directie zit en adviseur is van Page en Brin.

De les voor starters?
Toen Schmidt kwam, had Google slechts 150 werknemers en was er net 25 miljoen dollar aan vers kapitaal opgehaald. Tijdens zijn eerste gesprek met Brin en Page overhandigde Schmidt beide oprichters een lijst met de woorden ‘internationaal expansieplan, verkoop plan, behoorlijk boekhoudplan , productontwikkelingsplan’. “Geen van allen bestond op dat moment.”

Wat is zijn beste advies?
Zorg ervoor dat je als beginnend ondernemer altijd een beeld hebt over de komende 5 jaar. ,,Als werknemer kreeg ik dat altijd van bovenaf opgelegd, nu stel ik me die vraag zelf telkens,” vertelde Schmidt vorig jaar tijdens een college op Stanford University.

3. Travis Kalanick (39), Uber

Bewonderd, maar ook verguisd: Uber. Kalanick begon zijn online taxidienst 7 jaar geleden, inmiddels is Uber actief in 400 steden in 68 landen. Passagiers zijn blij met de goedkope taxiritjes en vaak betere service, maar in veel landen ligt Uber onder vuur van de overheid omdat het bedrijf taxichauffeurs hun brood zou ontnemen. Neelie Kroes, mede-organisator van StartUp Fest, is fan van het eerste uur en commissaris bij Kalanick, die op papier inmiddels 6 miljard dollar waard is.

De les voor starters?
Als iemand weet hoe je ‘disruptief’ – marktverstorend – kunt zijn, is het Kalanick. Hij stopte voortijdig met zijn studie om Scour op te richten, een downloaddienst als Napster en Kazaa. Het leverde hem zijn eerste rechtszaak op van de platenindustrie plus een persoonlijk faillissement. Inmiddels zoekt Kalanick dus opnieuw de randen van de wet op en gaat hij er regelmatig overheen.

Persoonlijke les:
‘Ga er vanuit dat je businessmodel in de toekomst zal veranderen’ is één van de belangrijkste lessen van de Uber-baas. Kalanick doelde ermee op de komst van echt zelfrijdende auto’s. ,,Zelfrijdende auto’s hebben de toekomst. We moeten daarop inspelen voordat het zover is,” zei hij begin dit jaar. Zijn advies lijkt afgekeken van Jobs die ook altijd verder keek. Die besloot om de iPhone een muziekspeler te geven, terwijl hij wist dat dat de iPod-verkoop zou schaden.

4. Nathan Blecharczyk (33), Airbnb
Dankzij Air Bed & Breakfast (Airbnb) kunnen ook gewone huiseigenaren hun woning online simpel als hotel verhuren. Blecharczyk is één van de drie oprichters van Airbnb. Inmiddels is het in 2008 gestarte bedrijf actief in 34.000 steden, zijn er 50 miljoen gebruikers en heeft het zeker in toeristische hotspots een grote impact op de huizenmarkt. In Amsterdam, waar Airbnb ook een kantoor heeft, stijgen de huizenprijzen nog harder , terwijl hotels meer concurrentie ondervinden.

De les voor starters?
Als er één startup creatief geld wist op te halen, is het Airbnb . Blecharczyk en zijn compagnons bedachten in 2008 speciale cornflakes-pakken met de beeltenis van president-kandidaten Obama en McCain. In 2 maanden haalden ze 30.000 dollar op. Ze kwamen daarmee de moeilijke eerste maanden door en trokken de aandacht van investeerders.

Persoonlijke les?
‘Verzin een probleem plus een unieke oplossing.’ In het geval van Airbnb was dat een gebrek aan hotelkamers in Denver waren ten tijde van de Democratische Conventie in 2008. Blecharczyk bedacht daarop Airbnb.

bron: AD.nl 

auteur: David Bremmer

Comments are closed.

CONTACT

Elektronicaweg 14
2628 XG DELFT
The Netherlands
+31 88.28.48.605


serviced by Bokxing IT
secure & sustainable hosting by 1A First Alternative