Startmeup HongKong verleidt Nederlandse start-ups

“Wil je op de beste plek in Azië zijn om een zaak op te starten, dan zit je goed in Hong Kong. Je vindt er state-of-the-art platformen voor je bedrijf en de perfecte startup vibes om te netwerken met dynamische ondernemers.” Dat is de boodschap die Jayne Chan, Hoofd van Startmeup Hong Kong (www.startmeup.hk) meegaf aan de Nederlandse startups tijdens haar recent bezoek in mei.

Het moet gezegd: ondernemerschap is een actief woord in Hong Kong. Maandelijks worden tientallen seminaries en events georganiseerd om kennis te delen en te netwerken. Met alle nuttige troeven in de hand –  zij het aangepaste coworking stations, een pool van angels en VC’s of steun via regeringsprogramma’s – zijn er mogelijkheden zat in Hong Kong om je ideeën te concretiseren. Het is niet voor niets dat Forbes Hong Kong als nummer 1 voor startups heeft uitgeroepen.

DE STARTUP SCENE

Volgens de laatste cijfers van InvestHK (www.Investhk.gov.hk) steeg het aantal startups met 24% tussen 2015 en 2016 tot bijna 2000 en het aantal werknemers met 41% tot meer dan 5000. 62% van de oprichters van de startups zijn Hong Kong Chinezen; 38% is van buitenlandse origine, waarvan Nederland 3% voor haar rekening neemt. Het Hong Kong startup ecosysteem heeft zich definitief geprofileerd op internationaal niveau.

FUNDING

De financieringscontext in Hong Kong is sterk geëvolueerd. Naast de familiestichtingen zijn er heel wat VC-bedrijven actief. Ook de “HNWI’s” , de ‘High Net Worth Individuals’, van Hong Kong staan steeds meer open om startups financieel te ondersteunen.

INFRASTRUCTURE

In 2016 telde Hong Kong meer dan 50 co-working spaces, incubators, accelerators en innovation labs, zowel kleine, plaatselijke structuren als mondiale spelers. De meesten zijn privaat. Twee grote trekpleisters voor innovatieve technologieën zijn ‘Cyberport’ en het ‘Science and technology Parks’.  Cyberport (www.cyberport.hk)

Cyberport is een initiatief van de Hong Kong regering, een site waarin een community huist van ongeveer 900 technologiebedrijven. Cyberport heeft zich geëngageerd om startups en ondernemers samen te doen groeien in de digitale wereld door strategische partners en investoren met elkaar te verbinden. Er worden o.a. partnership programmes opgezet, entrepreneurship bootcamps geörganiseerd, angel pitch trainingen gegeven en er is bij voorbeeld ook een startup clinic.

Cyberport werkt vooral rond de volgende clusters: FinTech, E-Commerce, IoT/Wearables en Big Data/AI in het perspectief om van Hong Kong de eerste smart city van Azië te maken.

 

Science and Technology Parks (www.hkstp.org)

HKSTP is een non-profit organisatie opgericht in 2001 door de Hong Kong regering met als enig doel Hong Kong om te vormen tot een regionale hub voor innovatieve technologie om de groei van de economie en de werkgelegenheid in Hong Kong te bevorderen. Dit wetenschappelijk park groepeert meer dan 600 high-tech bedrijven, waarvan 72% lokale en 28% buitenlandse firma’s zijn. Er werken bijna 13.000 mensen waarvan meer dan 9.000 in R&D activiteiten. De voornaamste clusters zijn: biomedische technologie, ICT, electronica, groene technologie, materialen en precisie engineering. De bedrijven kunnen o.a. genieten van hoog-technologische  research facilities en laboratoria, technologische ondersteuning, netwerking en samenwerking tussen de bedrijven. Andere diensten van het HKSTP zijn technology conferenties, business & investment matching events, stage-mogelijkheden, studentenprogramma’s en een community outreach. HKSTP wil op die manier een steentje bijdragen tot een duurzamere wereld. Met de komst van de eerste internationale vestiging van het Karolinska Institute uit Stockholm, geeft het HKSTP duidelijk aan dat ze op hoog niveau meedraaien. Het Karolinska Institute is immers dé referentie in de wereld op vlak van stamcel-biologie en regeneratieve geneeskunde.

INTERNATIONALISERING

Ondernemers met internationale ambities konden zeker hun hart ophalen tijdens de vele activiteiten die de voorzitter van DIA georganiseerd heeft voor de startmeupHK-delegatie. Jayne Chan, aan het hoofd van StartmeupHK heeft een zeer goed beeld gekregen van het dynamisch startup ecosystem in Nederland. Heel opvallend bij het bezoek van het ECE (Erasmus Centre for Entrepreneurship) was de kruisbestuiving tussen de verschillende sectoren die de campus in huis heeft en de specifieke cursussen die ontwikkeld worden op Bachelor, Master en MBA niveau, en dit voor verschillende universiteiten in Nederland om het ondernemerschapstalent bij de studenten aan te scherpen.

De volgende dag werd dankzij de DIA-voorzitter, de delegatie uit Hong Kong uitgenodigd op een bespreking met ontbijt bij de CIC, de Cambridge Innovation Centre. Het CIC opende in September 2016 zijn deuren in Rotterdam als eerste internationale locatie van dit bedrijf met headquarters in Massachusets, US. Het CIC Rotterdam biedt premium kantoorruimte aan en organiseert ook regelmatig events om de innovation communities verder uit te bouwen en internationalisering te bevorderen.

Op een heel originele manier heeft de delegatie ook kennis gemaakt met de circulaire economie van Rotterdam. De DIA-voorzitter heeft de vertegenwoordigers van Invest Hong Kong samen met een tiental zakenmensen uitgenodigd voor een avondeten in de Alohabar, een restaurant in de wildwaterbaan van het voormalig subtropisch zwemparadijs Tropicana. Als onderdeel van Blue City (www.bluecity010.nl) is het Aloha restaurant een prachtig staaltje van ondernemerschap en circulariteit: de bitterballen op basis van in gerecycleerd koffiedik gekweekte oesterzwammen, geserveerd met koffiemayonaise zijn een ware delicatesse.

Naast al deze interessante bijeenkomsten in de Rotterdam-Delftse regio heeft de delegatie ook een bezoek gebracht aan grote spelers in de startup-wereld in Amsterdam. De eerste samenwerking met Startup Delta krijgt vorm en de bezoeken aan Startup Amsterdam, ACE Venture Lab en B-Building Business hebben een grote indruk nagelaten.

HONG KONG

Globalisering en wisselwerking tussen Azië en Europa is al lang geen science fiction meer. Wie alvast van de Hong Kong bedrijvigheid en het professionalisme van het Hong Kong startup ecosysteem wil proeven kan een bezoek brengen aan de events die in de nabije toekomst in Hong Kong georganiseerd worden.

De Hong Kong Fintech Week 23-27 Oktober 2017

www.fintechweek.hk

De tweede editie van de Hong Kong Fintech Week wordt gehouden van 23 to 27 oktober 2017 in het Hong Kong Convention en Exhibition Centre. Deze fair stelt het bruisende Fintech ecosystem van Hong Kong tentoon met een mix van locale en internationale bedrijven en een overzicht van de ondersteunende programma’s in de private en publieke sector. Zowel startups als incubators, accelerators en investoren die op zoek zijn naar opportuniteiten kunnen hier hun gading vinden.  De belangrijkste topics die besproken worden zijn blockchain, e-commerce, China Fintech, cyber security, Regtech, Insurtech en nog zo veel meer. Hong Kong heeft alle ingrdiënten om een globaal Fintech centrum te zijn.

De Startmeup Week in januari 2018

www.startmeup.hk

Hierover vind je later meer nieuws op de website.

Rise in Hong Kong van 8-11 juli 2018

www.riseconf.com

Rise wordt sinds enkele jaren in Hong Kong georganiseerd door het team dat ook achter de Websummit in Europa zit. Hong Kong was een evidente keuze omdat het een van de hoogste aantallen startups per capita heeft en bovendien in het financieel centrum van Azië ligt.

In 2017, registreerde RISE meer dan 14.000 bezoekers van over 90 landen, met inbegrip van 400 investors, bijna 600 startups en 240 sprekers. Ook in juli 2018 zullen opnieuw mensen van de grootste bedrijven en de meest interessante startups van de wereld naar Hong Kong afreizen om hun verhalen en ervaringen te delen. Media van over de hele wereld, honderden investors en duizenden gasten zullen mekaar opnieuw ontmoeten op dit intussen legendarisch geworden event in Azië.

auteur: Marleen Walravens (InvestHK)

Comments are closed.

CONTACT

Elektronicaweg 14
2628 XG DELFT
The Netherlands
+31 88.28.48.605


serviced by Bokxing IT
secure & sustainable hosting by 1A First Alternative