TMG stopt al na één jaar met incubator

Uitgever Telegraaf Media Groep stopt met het incubatorprogramma TMG Startups.  Sinds de in 2014 aangetreden TMG-topman Geert-Jan van der Snoek in december een hard saneringsplan aankondigde, stond de toekomst van de incubator op de tocht. ‘Head of Business Development’ Bart Brouwers, samen met incubatormanager Axel Kenninck oprichter van het initiatief, vertrok nog dezelfde maand. Na maanden stilte heeft Kenninck onlangs te verstaan gekregen dat de stekker er inderdaad uit gaat.

Het beursgenoteerde TMG wil zich volledig focussen op het radiobedrijf, de dagbladen en zijn submerken, die bekend staan als de beter renderende onderdelen. Alleen internetactiviteiten die verbonden zijn aan TMG’s hoofdmerken mogen blijven, op voorwaarde dat ze meer rendement halen uit hun bezoekerscijfers. De directie ziet binnen deze strategie geen rol weggelegd voor een incubator, zo bevestigt een woordvoerder.

Naar het model van Timespace

TMG Startups, dat inmiddels al ruim een kwartaal op non-actief staat, lijkt in veel opzichten op de in 2013 opgerichte Timespace incubator van de New York Times. Net als bij het Amerikaanse dagblad kregen startups gratis kantoorruimte en de tijd met het juiste aanbod en verdienmodel aansluiting te vinden bij de markt. In het kantoor konden ze aankloppen voor advies over financiering of bijvoorbeeld user experience. Ook maakten ze kans op funding, net als bij Timespace in de vorm van convertible notes die in tranches gestort zouden worden. Dat dit concept kan werken, blijkt uit resultaten: Timespace-graduates als Seen en Placemeter haalden eind vorig jaar samen €7,25 miljoen op bij Amerikaanse investeerders.

“TMG kan leren en later als mede-eigenaar mogelijk profiteren van de deelnemende startups”, zei Kenninck bij de start van de incubator. De startups kregen bewust een centrale plek in TMG’s kantoor aan de Basisweg, zodat kruisbestuiving kon plaats vinden met TMG-personeel.

Kenninck stimuleerde uitwisseling van kennis en ideeën door wekelijkse workshops te organiseren waar iedereen welkom bij was.

LEES VERDER OP CxO.nl

DOE MEE aan de discussie in onze linkedin-groep of Community of Talents

Comments are closed.

CONTACT

Elektronicaweg 14
2628 XG DELFT
The Netherlands
+31 88.28.48.605


serviced by Bokxing IT
secure & sustainable hosting by 1A First Alternative