Startupbootcamp naar de VS

Het Amsterdamse Startupbootcamp, dat beginnende techbedrijven op weg helpt, strijkt neer in de Verenigde Staten. Startupbootcamp strijkt dit najaar neer in New York en San Francisco om daar beginnende bedrijven op pad te helpen. Daarnaast wil het bedrijf binnenkort ook vestigingen openen in Mexico en Zuid-Afrika.

In ruil voor een belang van 8 procent kunnen bedrijven drie tot zes maanden onderdak vinden bij Startupbootcamp. In die periode krijgen ze hulp bij het ontwikkelen van producten en het opzetten van een gezond bedrijf. Daarnaast ontvangen ze 15.000 euro ‘startgeld’. Elk half jaar start een nieuwe ronde met telkens tien startende bedrijven. Na afloop houden ze steun.

10 landen, 13 vestigingen
Het bedrijf heeft nu in tien landen dertien vestigingen, onder meer in Berlijn, Istanboel, Barcelona, Kopenhagen, Eindhoven en Tel Aviv. Daarnaast houdt het bedrijf jaarlijks zeker tachtig wervingsdagen in verschillende landen om geïnteresseerde bedrijven, sponsoren en adviseurs te vinden. Per ronde melden zich tussen de vijfhonderd en duizend kandidaten voor de tien beschikbare plekken.

Sinds 2011
Hoe veel geld Startupbootcamp in de Amerikaanse uitbreiding steekt, wil het bedrijf niet zeggen. Met elke ronde is een investering van circa anderhalf miljoen euro gemoeid, alhoewel er ook rondes zijn met twaalf miljoen euro aan fondsen. Startupbootcamp financiert de internationale stap deels via partners en sponsoren.
Startupbootcamp werd in 2011 opgezet door Ruud Hendriks en Patrick de Zeeuw. Sindsdien heeft het bedrijf naar eigen zeggen bijna negentig miljoen euro investeringsgeld binnengehaald. Daarmee zijn 215 bedrijven op weg geholpen, waarvan honderd via de Nederlandse programma’s; 175 ‘bootcampers’ zijn nog altijd actief, 36 hebben het na afloop van hun stormbaan niet gered en vijf zijn inmiddels door anderen overgenomen. Startupbootcamp verdient uiteindelijk aan de verkoop van belangen van succesvolle bootcampers. Volgens het bedrijf zijn de deelnames gemiddeld tussen de 2,5 en drie miljoen euro waard, met ‘een aantal’ uitschieters die inmiddels tussen de veertig en vijftig miljoen euro klokken.

Rockstart ook internationaal
Eerder dit jaar ging de eveneens Amsterdamse startershulp Rockstart naar Singapore, om daar beginnende technologiebedrijven op poten te helpen. Rockstart heeft sinds zijn start in 2011 58 bedrijven op weg geholpen.

Auteur: Herman Stil

bron: Parool.nl

Comments are closed.

CONTACT

Elektronicaweg 14
2628 XG DELFT
The Netherlands
+31 88.28.48.605


serviced by Bokxing IT
secure & sustainable hosting by 1A First Alternative