Onverwachte combinaties: Vluchtelingen en Ondernemers

Tweede deel middagprogramma

Op donderdag 23 juni 2016 vond het Dutch Incubation Forum (#DIF16) plaats, het congres dat jaarlijks door DIA wordt georganiseerd voor professionals die werken bij startup support programma’s als business incubators en accelerators. Dit jaar vond het congres plaats in het congress centre van Amsterdam Science Park en werd het i.s.m. CrowdfundingHub en ACE Venture Lab georganiseerd. Dit is deel 3 van een reeks artikelen over het congres.

Talent on the Move

Afgelopen december zag ‘Incubators for Immigrants’ het daglicht, een opvallend thema voor een incubator op zijn minst, maar wellicht ook interessant voor collega’s vanwege de business case en de financiering. Arthur de Graaf  werkte samen met Saskia Harkema van Faces of Change die ondernemerschapstraining verzorgt voor vluchtelingen een workshop uit voor de deelnemers van Dutch Incubation Forum 2016. Na de twee presentaties over de visie en activiteiten van beide organisaties werden de deelnemers uitgedaagd om slimme manieren te ontwikkelen om vluchtelingen te helpen bij ondernemen. Dat leverde verrassende resultaten op zoals een ‘Free Zone’ concept waar vluchtelingen hun creativiteit, inventiviteit en vaardigheden kunnen uitoefenen en delen waarmee de kans op doorgroei naar een bedrijf groter wordt, een soort talentenfabriek.

Professionalisering van het Incubatie- & Acceleratievak

Parallel hieraan werkten Sybe Rebel (PIcompany, ZA) en Pim de Bokx (DIA) in een Crowd Thinking workshop het thema van verdere professionalisering van ons beroep uit.  De 15+ deelnemers aan deze sessie ontwikkelden samen een visie op verdere professionalisering die al op de universiteiten gestalte zou moeten krijgen.  Zowel ondernemerschap als incubatie/acceleratie zijn  nog stevig onderbelichtte, zelfs miskende competenties. Qua vormgeving van de educatiecomponent zou je moeten denken aan de ‘blended learning’ dus zowel online communities als offline workshops en trainingen in één programma. Qua topics komen vooral support thema’s als managerial thema’s naar voren als ‘Het meten van waardecreatie’ en ‘Hoe een joint venture vorm te geven’. De workshop leverde genoeg op om voor de deelnemers te besluiten online verder te gaan met deze discussie. Hiervoor zal DIA een subgroep op Linkedin aanmaken.

 

Comments are closed.

CONTACT

Elektronicaweg 14
2628 XG DELFT
The Netherlands
+31 88.28.48.605


serviced by Bokxing IT
secure & sustainable hosting by 1A First Alternative