Innovatiepotentieel voor grote bedrijven in samenwerking met incubators

In toenemende mate zie je dat grote bedrijven, zogenaamde corporates, steeds meer de samenwerking opzoeken met incubators. Die samenwerkingen zijn er in allerlei verschillende vormen. Maar waarom willen deze partijen eigenlijk met elkaar samenwerken? Hoe zien die partnerships er uit? Wat leveren de partnerships op? Carlijn Tempelaars (Strategiemakers) verdiepte zich de afgelopen maanden in deze relatie ten behoeve van haar master Strategy & Organisation aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Middels oriënterende interviews, waaronder met de DIA, en diepte interviews met corporates en incubators heeft zij haar data verzameld. Via een digitaal magazine presenteert zij haar resultaten.

Op verschillende manieren werken grote bedrijven samen met incubators. Bedrijven sponsoren incubators in ruil voor exposure, verbinden zich aan een acceleratorprogramma en delen hun expertise, of ontwikkelen samen  een acceleratorprogramma rondom een specifiek thema en krijgen daardoor meer zicht op innovatieve technologieën. Maar corporates kunnen meer profijt hebben van samenwerking met incubators.

Collaborative Innovation, waarbij gezamenlijk innoveren boven individuele belangen staat, komt nog nauwelijks voor. Dat is zonde, volgens Carlijn: “Er ligt innovatiepotentieel voor zowel corporates als incubators als zij strategisch met elkaar gaan samenwerken.”

Ondanks het cultuurverschil, waar al veel over wordt gepubliceerd, kunnen grote bedrijven en incubators elkaar vooral aanvullen in middelen als kennis en netwerk. Dit kan optimaal worden benut wanneer men gezamenlijk gaat kijken naar innovatie in een keten. Carlijn: “Innoveren met concurrenten is nog te spannend, keteninnovatie biedt wel de mogelijkheid om gezamenlijk te innoveren.”

WIE HERKEND DE CONCLUSIE? deel je mening en ervaring via onze Linkedin-groep

Magazine is te lezen via: http://corpinc.strategiemakers.nl

Daar is ook de thesis te downloaden.

auteur: Carlijn Tempelaars

Comments
One Response to “Innovatiepotentieel voor grote bedrijven in samenwerking met incubators”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] maakte Eneco woensdag bekend. Het past in een trend,  die we al eerder signaleerden, van steeds meer betrokkenheid van corporates en MKB bij start-up ontwikkeling t.b.v. de […]CONTACT

Elektronicaweg 14
2628 XG DELFT
The Netherlands
+31 88.28.48.605


serviced by Bokxing IT
secure & sustainable hosting by 1A First Alternative