BViT nr 1 in EU

Aan het einde van de vorige eeuw is door een groep afgestudeerden uit Delft het BViT innovatienetwerk gestart. Bij de start waren er nog een ruim aantal andere, vergelijkbare organisaties in Nederland, enkelen daarvan door de overheid gestimuleerd. Twinning en Biopartner zijn daarvan voorbeelden. Alle particuliere initiatieven zijn, op BViT na, in de moeilijke jaren aan het begin van deze eeuw gestopt. Nu, 7 jaar verder, heeft BViT 4 clusterincubators opgezet, 54 bedrijven geholpen, en meer dan 200 banen gecreëerd. Enkele successen zijn 1A First Alternative, Stone IT, Speedlinq, Nétive en Flying Bytes.

Het begrip Business Incubator komt uit de jaren vijftig, toen Amerikaanse gebouweigenaren hun leegstand probeerden op te lossen door er bedrijfsverzamelgebouwen van te maken. Het idee sloeg aan en al snel werd er geconcurreerd welk gebouw de meeste toegevoegde waarde kon bieden. Eerst waren dat faciliteiten, daarna financiering van huurders, individuele begeleiding en het delen van kennis en kennissen. De laatste jaren is het begrip Incubator weer populair, omdat de politiek het als goed middel ziet ter stimulering van de kenniseconomie. Hierdoor ontstaan er juist bij kennisinstellingen veel nieuwe Science Based Incubators.

BViT heeft de afgelopen jaren voorop gelopen bij deze trend. In Delft is bij de start-up samengewerkt met de Gemeente Delft en TU Delft, in Utrecht met de hogeschool. In Den Haag is de samenwerking inniger. Zo heeft BViT de Gemeente Den Haag geholpen met de ontwikkeling van de Caballero Fabriek, hierin zijn ca 50 innovatieve en creatieve bedrijven gehuisvest, waarvan 18 onderdeel uitmaken van de clusterincubator. Tegelijk is met Hogeschool Inholland een Studentondernemer-programma ontwikkeld, waarin studenten tijdens hun studie een bedrijf starten. Hieraan doen 45 studentondernemers mee, waarvan bijna de helft zal doorgroeien naar zelfstandig ondernemerschap. Het Haagse initiatief is mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie.

De BeSBI-verkiezing, verzorgd door het Centre for Strategy and Evaluation Services, wordt al vijf jaar gehouden en is een vast onderdeel van het door Science Alliance georganiseerde congres Best Practices in Science Based Incubators. In eerdere verkiezingen scoorde BViT al in één van de vier deelcategorieën Result on Investment, dit jaar werden ze hier in tweede. Ook in de  deelcategorie Fastest Growth scoorde ze tweede. Met de tweede plaats overal zegt directeur Toon Buddingh’ verheugd “We zijn blij met deze erkenning, we hebben er jaren hard voor geknokt. Nu mogen we het ook maar eens van de daken schreeuwen”. De club van Buddingh’ en medevennoot De Bokx moesten dit jaar First Flight Venture Center uit North Carolina nog voor laten.

Comments are closed.

CONTACT

Elektronicaweg 14
2628 XG DELFT
The Netherlands
+31 88.28.48.605


serviced by Bokxing IT
secure & sustainable hosting by 1A First Alternative