ABC accelerator

ABC accelerator – ondernemers voor ondernemers met ambitie

10 mei 2016 – Deze jonge accelerator – start maart 2015 – is gevestigd in een groot winkel-/industriegebied in het noordwesten van Ljubljana (Slovenië) een mooi voorbeeld van de transformatie die de economie van het kleine land de afgelopen 25 jaar heeft doorgemaakt. Het is een initiatief van zeven (inmiddels uitgegroeid tot 20) Sloveense ondernemers die samen met investeerder BTC en sponsoren als IBM en Lidl een 3 + 3 maanden acceleratie programma bieden.

Kracht van het programma

De 3e batch is net een maand bezig, het is een drukte van jewelste in de kantoortuin waar alle startups een flexplek hebben. De open opzet draagt bij aan de team spirit, die dankzij een bootcamp aan de start van het programma goed aangezet is. Jakob Gajšek legt uit dat alle startups deelnemen aan een intensief leerprogramma van workshops en trainingen van ervaren ondernemers en experts. Elke week minimaal 2 trainingen/workshops, gesprek met de mentor en gesprek met begeleider van de accelerator. Elke week is er ook een intervisie bijeenkomst voor de CEO’s en ééntje voor de CTO’s. Dit wordt aangevuld met de nodige gezamenlijke activiteiten als gezamenlijk lunchen en sporten. De ondernemers die de accelerator runnen zijn er uiteraard op gespitst om te zorgen voor optimale positionering en maximale exposure voor hun investees. Daarvoor worden niet alleen Demo Days gebruikt maar ook matchmaking events met het business netwerk en deelname aan congressen die ruimte bieden aan startende ondernemers. Na de intensieve 3 maanden volgende 3 uitwerk maanden waarin de vervolgfinanciering en groeiplannen in werking moeten treden. Het resultaat van deze aanpak is boven verwachting van de oprichters. Tot op heden heeft elk bedrijf succesvol het programma doorlopen, ze groeien allemaal, de meesten hebben vervolgfinanciering binnengehaald en de eerste exit staat op stapel!

Van Smart City tot Commercial Tech

Elke batch heeft een eigen thema waarvoor in heel Europa wordt gesourct, niet alleen online maar zeker ook door het deelnemen aan events en het organiseren van de Roadshow om direct in contact te komen met ondernemend talent. Deelnemen aan ABC accelerator is niet eenvoudig, uit 381 aanvragen worden er maar 10 geselecteerd om de investering in tijd, kennis en € 15.000 (voor 8% aandelen) te ontvangen. Maar dat biedt wel de kans om in een heel gefocust programma deel te nemen. Bij de selectie let ABC accelerator op factoren als marktwaarde (je moet al omzet hebben), schaalbare technologie en organisatie en mogelijkheden om opvolgende financiering binnen te halen. De eerste batch was rond ‘Smart City’ en de huidige batch is ‘Commercial Tech’. Uiteraard zijn dit vooral online software startups waarvan de technische schaalbaarheid duidelijk is. Zo is Facility.si – een hotel management SaaS bedrijf nu heel snel aan het groeien in Europa en Zuid-Amerika terwijl zijn tot een jaar geleden alleen klanten in Slovenië hadden. In de huidige batch zitten startups uit Polen, Slovenië, Croatië en Italië. De startups variëren van 45HC.com – een online logistieke dienstverlener die in 60 seconden organiseert wat momenteel tot 12 dagen kan duren – tot Violanto.com die de e-commerce markt gaan opschudden met hun Big Data software die online winkeliers gaat helpen veel beter in te spelen op individuele wensen van bezoekers en klanten.

Ambities van de ondernemers achter ABC accelerator

Dean heeft bij Startupbootcamp ervaren wat de impact is van een intensieve aanpak van het beroemde groeiprogramma. Dejan Roljic legt uit dat ze nu bezig zijn met de 2.0 fase van hun strategie. In India en Chili zijn ook ABC accelerator programma’s in opbouw, in München zal vanaf september een vervolgprogramma aangeboden worden en in Silicon Valley is een agentschap opgezet om goed aan te kunnen haken op de kapitaalmarkt daar. München wordt ook het zwaartepunt voor de trainingen die aan corporates worden gegeven en voor Corporate Acceleration. Tenslotte is een virtueel pre-accelerator platform in ontwikkeling dat het verbindende element in alle activiteiten wordt en vooruitloopt op fase 3.0 – wat hem betreft zijn ze over 3 jaar helemaal virtueel georganiseerd én wereldwijd actief.

abc-accelerator

Aanleiding: Vanwege de LEAPsummit (www.leapsummit.com) in Zagreb waar ik mocht spreken bezocht ik – dankzij Marko Pavičić van Pointme.co – de incubator ZIP.Factory (Zagreb) en ABC Accelerator (Ljublijana), bijgaand het verslag. – 10 mei 2016 Pim de Bokx

 

Comments are closed.

CONTACT

Elektronicaweg 14
2628 XG DELFT
The Netherlands
+31 88.28.48.605


serviced by Bokxing IT
secure & sustainable hosting by 1A First Alternative